Turritella communis

Turritella communis

Recent (Vlieland, datum onbekend)

Turritella communis fossiel

Fossiel (Vlieland, datum onbekend)

Turritella communis met Hydractinia echinata

Recent begroeid met Ruwe zeerasp (Vlieland, datum onbekend)




Nederlandse naamPenhoren
GrootteTot 50mm in lengte
VerspreidingNoorwegen tot in de Middellandse Zee. Levend in op grotere diepte in de Noordzee, voornamelijk ten noorden van de Waddeneilanden.
Voorkomen op het Nederlandse strandNiet zeldzaam op de Waddeneilanden. Langs de rest van de kust veel minder algemeen.
HabitatZand en modderbodems
TijdvakPlioceen tot recent
KleurWit, geelwit, beige of (rood)bruin, soms met een paarse zweem. Strandmateriaal is vaak kalkwit, blauwgrijs, bruin of zwart verkleurd.
ZeldzaamheidNiet zeldzaam op de Waddeneilanden. Het betreft voornamelijk fossiel materiaal, echter zo nu en dan spoelen ook recente exemplaren aan.
BijzonderhedenExemplaren uit zuidelijke streken, en fossielen uit het Eemien, zijn puntiger en fijner dan exemplaren die in de nu koudere Noordzee leven. De schelp is op de Waddeneilanden bovendien vaak bedekt met de poliep Hydractinia echinata (Ruwe zeerasp), waardoor de schelp een grover uiterlijk krijgt (foto 3). De Zeerasp leeft in symbiose met heremietkreeften, die na de dood van het schelpdier vaak de lege schelp bewonen. De poliep is afhankelijk van de kreeft voor voedsel, en heeft een ingenieuze oplossing gevonden voor het probleem dat de kreeft van schelp moet wisselen zodra deze groeit: de poliep vergroot de mondopening van de schelp waardoor de kreeft niet snel een nieuwe woning hoeft te zoeken, en de poliep dus langer van de diensten van de kreeft gebruik kan maken. De begroeiing levert bovendien extra camouflage voor de kreeft op, en de netelcellen van de poliep zorgen voor extra bescherming. Te vinden in horentjesgruis na aflandige wind.
© 2021 P.M.J. Sjerp - all RIGHTS RESERVED.